10Dec

Η παρακάτω υπέροχη συνταγή αποτελεί έμπνευση της αγαπημένης μου φίλης Βέφας Γριβάνη, η οποία είναι εξαιρετική επιστήμονας στον τομέα των τροφίμων. Την συνταγή αυτή, καθώς και πολλές ακόμη, θα την βρείτε στο blog της: https://www.foodandback.gr

Φανατική οπαδός του μελομακάρονου αλλά και του energy ball, δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω έναν συνδυασμό αυτών των δύο. Και πιστέψτε με, είναι από τις must try συνταγές! Μπορείτε να τα πείτε και ωμοφαγικά μελομακάρονα ή χριστουγεννιάτικα energy balls, όπως και να τα πείτε ένα είναι σίγουρο: το πόσο νόστιμα είναι. Όλα τα αρώματα του μελομακάρονου, η απίθανη γεύση τους που κερδίζει μικρούς και μεγάλους, ο λίγος χρόνος που χρειάζονται για να γίνουν και λίγη μαγεία Χρισρτουγέννων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτής της λιχουδιάς!

Υλικά:

  • 200 γρ βασιλικούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 120 γρ βρώμη
  • 100 και 50 γρ καρύδια 
  • 20 γρ τριμμένη φρυγανιά (δείτε σημειώσεις)
  • 2 κγ μέλι
  • 2 κσ χυμό πορτοκάλι
  • 2 κσ από το νερό που μουλιάσαμε τους χουρμάδες (δείτε σημειώσεις))
  • ξύσμα από μανταρίνι ή πορτοκάλι
  • 1 κγ κανέλα
  • 1/4 κγ γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχόκαρυδο

Εκτέλεση:

  • Μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε λίγο ζεστό νερό τους χουρμάδες, ειδικά εάν δεν είναι πολύ μαλακοί.
  • Στο μπλέντερ χτυπάμε τα καρύδια και ξεχωρίζουμε τα 50 γρ που είναι για να ρολάρουμε μετά τα energy balls (τα κρατάμε σε ένα μπολ ξεχωριστά με λίγη κανέλα με το μάτι).
  • Στο ίδιο μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες με τον χυμό πορτοκάλι και το νερό που τους μουλιάσαμε, μέχρι να γίνει πάστα.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο αναμιγνύουμε τη βρώμη, τα 100 γρ καρύδια, τη φρυγανιά, όλα τα μπαχαρικά, το μέλι, το ξύσμα και την πάστα χουρμά που φτιάξαμε.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαλάκια περίπου των 25-25 γρ και τα περνάμε στο τριμμένο καρύδι που κρατήσαμε πριν.
  • Τα αποθηκεύουμε σε κλειστό περιέκτη ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

  • Μπορούμε να παραλείψουμε τη φρυγανιά και να βάλουμε άλλα 10 γρ βρώμη, αλλά η φρυγανιά δίνει ακριβώς την υφή που θέλουμε.
  • Όσον αφορά τα υγρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο χυμό πορτοκάλι ή μόνο το νερό από το μούλιασμα (αλλά να συμπληρωθούν 4 κσ συνολικά). Μετά από δοκιμές, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για να έχει μία νότα ποροκαλιού το μίγμα αλλά να μην υπερισχύει.
  • Δοκίμασα με ξύσμα μανταρίνι και ταιριάζει απόλυτα, όμως και το ξύσμα πορτοκάλι είναι εξίσου ωραία επιλογή.

Πηγή:

UP
ESPA
Skip to content