10Dec

Hangover: Φυσικά και σας θυμίζει κάτι! Ποιος δεν έχει αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα του, έστω και μια φορά στη ζωή του; Ξέρατε, όμως, ότι τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και μέσω της διατροφής;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…. Το hangover είναι μια κατάσταση που προκαλείται έπειτα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, ζαλάδα, αφυδάτωση, κόπωση, ναυτία, εμετό, διάρροια, αδυναμία, δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος και ευερεθιστότητα. Και εφόσον, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, ο βασικός τρόπος “καταπολέμησης” του hangover είναι προφανώς η κατανάλωση αλκοόλ με σύνεση και μέτρο! Ωστόσο, υπάρχουν μερικά διατροφικά tips που θα μετριάσουν τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.

Νερό: Το αλκοόλ είναι μια διουρητική ουσία και προκαλεί έντονη αφυδάτωση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να έχει αυξημένες ανάγκες για αναπλήρωση νερού.

Καφές: Η καφεΐνη μετά από hangover μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και τις ατονίας. Προσοχή όμως! Αυξημένη κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του άγχους και της ευερεθιστότητας.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει ήπια υπογλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει γιατί το ήπαρ προσπαθεί να διασπάσει τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και δυσκολεύεται να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη. Για να μειωθεί η πιθανότητα της υπογλυκαιμίας, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.α.

Αλμυρά σνάκ: Το αλκοόλ οδηγεί σε διαταραχή ηλεκτρολυτών. Για τον λόγο αυτό η κατανάλωση αλμυρών σνάκ μπορεί να επιταχύνει την αναπλήρωσή τους.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες οι οποίες απορροφούν ένα μέρος του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα του hangover. Επιπλέον, είναι πηγή καλίου και βοηθά στην αναπλήρωσή του, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ο οποίος καταστρέφεται με το αλκοόλ. Η καταστροφή του αυτή μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας.

Μπανάνα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία καταστρέφονται μετά από μέθη. Η κατανάλωσή της επιταχύνει την αναπλήρωση των παραπάνω και μειώνει τις στομαχικές κράμπες και τη ναυτία. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν σάκχαρα, απαραίτητα για το hangover, τα οποία όπως είπαμε και παραπάνω, μειώνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ, δημιουργώντας το γνωστό αίσθημα αδυναμίας.

Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες καταστρέφονται μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, τα αυγά είναι μια καλή πηγή κυστεΐνης, ενός αμινοξέος που διασπά ένα παράγωγο του μεταβολισμού του αλκοόλ, την ακεταλδεύδη, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τα συμπτώματα του hangover. Tέλος, οι πρωτεϊνες του αυγού, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα.

Μέλι: Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι αλλά και στα φρούτα, βοηθά στην διάσπαση του αλκοόλ που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος.

Τσάι με τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα βότανο πλούσιο σε βιταμίνες, πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αιθέρια έλαια και η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι από τις ναυτίες και τους πονοκεφάλους του hangover και παράλληλα με το τσάι να βοηθήσει σε γρήγορη αναπλήρωση υγρών.

Τσάι με τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα βότανο πλούσιο σε βιταμίνες, πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αιθέρια έλαια και η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι από τις ναυτίες και τους πονοκεφάλους του hangover και παράλληλα με το τσάι να βοηθήσει σε γρήγορη αναπλήρωση υγρών,

Η βασική συμβουλή, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο! Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η σωστή επιλογή θρεπτικών τροφίμων και η αποφυγή κατανάλωσης πρόχειρου και λιπαρού φαγητού, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση όλων των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί το hangover, καθώς και σε γρήγορη αναπλήρωση όλων των θρεπτικών συστατικών που καταστρέφονται με την κατανάλωση αλκοόλ…

02 Jul, 2023
0

Ροδάκινα

Το ροδάκινο (Prunus persica L. Batsch), προέρχεται από την Κίνα, καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα και είναι το πιο…
Read More
UP
ESPA
Skip to content